Zoeken in deze blog

donderdag 19 september 2013

Wat een bijzondere dag..

Vandaag is het tien jaar geleden dat mijn vriendin Marijn is overleden. En precies vandaag gingen wij - mijn moeder, een vriendin en ik - mijn keuken opnieuw inrichten en kon ik voor het eerst weer koken. Dat is bijzonder omdat ik in mijn keuken vaak aan Marijn moet denken. Ze heeft het huis waar ik nu woon één keer gezien, vlak voor ze stierf. En die keer veroorzaakte ze dat we de keuken open gingen breken. Dat was een stuk handiger met kleine kinderen, zei ze. En zij kon het weten, ze had twee dochters opgevoed en was inmiddels oma. Nu heeft Marijn heel veel veroorzaakt in ons leven. Ik denk dat ik me er ternauwernood van bewust ben hoeveel eigenlijk. Die keuken is maar een klein dingetje. Vaak denk ik aan haar als ik door mijn keukenraam de tuin in kijk.

De afgelopen weken is het 'mijn' keuken geworden. Een gedurfd avontuur vond ik het en het resultaat is mooi. Ik ben er heel blij mee. En dankbaar ben ik voor alle lieve mensen die hebben geholpen om dit tot stand te brengen. De meedenkers met alle plannen, de mannen die de meubels verplaatsten, de koks die ons van eten voorzagen, de in- en uitpakkers en natuurlijk de aannemer met zijn crew, de keukenbouwer en de schilder, die er iets prachtigs van maakten.

Totaal onverwacht kwam er vanmiddag, tussen al het gerommel met dingetjes die opgeruimd moeten worden, een pakje met de post. Het was het nieuwe boek van Jeanne Bakker, Omgaan met draken. Het komt morgen uit, maar een van de eerste exemplaren viel vandaag al bij mij in de bus. Wat een verrassing! En hoe bijzonder, in het boek een dankwoord aan vier mensen die "te vroeg hebben moeten stoppen met het verspreiden van hun wijsheid". Wim is een van hen. Samen met mijn kinderen lees ik de bijgesloten brief, een heerlijk gul en prachtig eerbetoon aan mijn lieve man. Dank je wel Jeanne!

In gedachten zie ik hem dan, samen met Marijn, een beetje keuvelend naar beneden kijken naar al onze escapades. En natuurlijk - allebei -  zéér vergenoegd met dit eerbetoon. Dat zeker!