Zoeken in deze blog

zondag 18 augustus 2013

Recreatie en goede voornemens

Nog even een stukje dat ik schreef in de vakantie. Ik ben weer terug en maak me op voor het nieuwe jaar. Heb er weer zin in.

Re-creatie of recreatie. 

Mooie woordspeling. In het eerste geval is het officiële woord her-creatie vermoed ik. Maar redelijkerwijs zou re-creatie ook kunnen. Die tweede is wat ik doe deze zomer. Drieënhalve week in Frankrijk. 

Zo bedacht ik vanmorgen in het zwembad waar ik iedere ochtend mijn baantjes zwem dat je ook jezelf opnieuw uitvindt als je een paar weken aan het recreëren bent. Je merkt het goed bij de kinderen. Over mijn zesjarige neefje zei mijn zwager: "je ziet gewoon dat ie gegroeid is." We zien onze kinderen groeien als ze nieuwe avonturen beleven, nieuwe mensen ontmoeten, in een andere omgeving zijn en dingen doen die ze nog niet eerder hebben gedaan. En dat gebeurt onszelf ook een beetje. Mij in elk geval. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik na de vakantie meestal meer voornemens heb dan op 1 januari. Sommigen gaan op weg naar Nederland alweer teloor, zoals het voornemen vorig jaar om wekelijks te gaan zwemmen. Die komt nu weer terug. Dit jaar ga ik het echt doen, denk ik zolang ik hier ben. Maar iedere ochtend vanuit je bed in een buitenzwembad veertig baantjes trekken is toch een ander verhaal dan iedere woensdag na het eten nog met de auto naar een (koud) zwembad te gaan en dat daar te doen. Dus we zullen zien wat er van komt.

Het gaat natuurlijk niet om de kleine dingen zoals dat zwemmen. Maar wel om afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen, nadenken over hoe je de dingen doet en of dat is wat je wilt. Veranderingen overwegen.  Beetje filosofisch soms, maar meestal vooral gewoon lekker. Heel gezond ook lijkt me. Dus dit jaar neem ik me voor om iets meer recreatie in mijn programma op te gaan nemen. Zondagsrust zo je wilt. 

Af en toe er tussenuit om mijn zinnen te verzetten. Iets anders te doen. Nieuwe mensen, andere omgeving, nieuwe avonturen. Eens kijken wat ervan komt.